Μια έξυπνη πόλη είναι μια πόλη με κεντρικά χαρακτηριστικά την βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την ευημερία, η οποία αναβαθμίζει, συνεχώς, την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της.
Η Φιλοσοφία μας
Η Γνώση είναι δύναμη. Με βασικές πληροφορίες να είναι ανοικτά διαθέσιμες, η δύναμη γίνεται υπολογίσιμη, η ανισότητα αμβλύνεται, και εκτίθενται οι ανεπάρκειες των πολιτικών και των σχεδιασμών. Με την γνώση ο καθένας έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει τον κόσμο, αλλά και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά:
Οραματιζόμαστε έναν Δήμο όπου η πληροφόρηση βοηθά στο να αποδοθεί ισορροπία στη δύναμη, όπου είμαστε ελεύθεροι να κατανοήσουμε, να αντιπαρατεθούμε και να συμβάλουμε στο πλαίσιο των κοινών του δήμου και της χρηστής διαχείρισης με γνώμονα τους δημότες και την τοπική κοινωνία, εξασφαλίζοντας την πληροφόρηση, της γνώσεις και τις ψηφιακές τεχνολογίες σε όλους και όχι για μια μικρή ελίτ.
Αντιλαμβανόμαστε τις ψηφιακές τεχνολογίες, την πληροφορία και την γνώση ως τον ακρογωνιαίο λίθο της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για την Βιώσιμη Ανάπτυξη
Στις μέρες η αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό , στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η λογική των έξυπνων πόλεων είναι ένα εργαλείο οριζόντιας παρέμβασης για την άσκηση πολιτικής στην τοπική κοινωνία αλλά και της ανάπτυξής της. Πρώτη άμεση βελτίωση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών είναι η μείωση της γραφειοκρατίας που βοηθάει στην εξοικονόμηση πόρων από τον δήμο, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών υπάρχουν ευκαιρίες ανοίγματος των ψηφιακών υπηρεσιών σε όλους και σε πολύ μικρό διοικητικό χρόνο κάνοντας έτσι την επιχειρηματικότητα πιο προσβάσιμη και οικονομικότερη σε σχέση με το γραφειοκρατικό σύστημα. Άλλη βελτίωση που έρχεται στον δήμο, λόγω των μειωμένων και λιγότερο χρονοβόρων διαδικασιών, είναι η ανακατεύθυνση του στελεχιακό του δυναμικού του σε υπηρεσίες που απευθύνονται στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι τις προϋπόθεσης της τοπικής ανάπτυξης. Επίσης λόγω των παραπάνω παρέχεται η δυνατότητα της διεύρυνσης των υπηρεσιών και των αγαθών προς την τοπική κοινωνία, τους δημότες και τις επιχειρήσεις.
Για την Δημοκρατία
Για εμάς η δημοκρατία εμπεριέχει δύο κρίσιμες διαστάσεις. Την πληροφόρηση και την παροχή βήματος (παρρησία: αρχαία ελληνική δημοκρατία). Οι ψηφιακές τεχνολογίες σύμφωνα με το δικό μας όραμα πρέπει να κατευθυνθούν προς το άνοιγμα των δεδομένων του δήμου προς τους δημότες με τη λογική των ανοιχτών δεδομένων αλλά και την δημιουργία δεικτών όπου τα δυσνόητα δεδομένα της δημόσιας και της δημοτικής διοίκησης να γίνονται κατανοητά από όλους. Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν πλατφόρμες διαβούλευσης και κατάθεσης ιδεών από τους δημότες προς την ηγεσία του δήμου. Η δημοκρατία βέβαια δεν σταματά εκεί αφού αν οι δημότες δίνουν ιδέες οι οποίες δεν αξιοποιούνται από τον δήμο τότε αυτά τα εργαλεία απαξιώνονται. Η απαξίωση αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο από διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές σε επίπεδο δήμου που μπορούν να εφαρμοστούν από δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις τροποποιώντας τις διαδικασίες του δήμου και των θεσμοθετημένων επιτροπών για την συμπερίληψη, προς διαβούλευση, απόψεων και ιδεών που προκύπτουν από αυτά τα ψηφιακά εργαλεία.
Για την Κοινωνική Δικαιοσύνη
Η κοινωνική δικαιοσύνη ως πολιτική που έγκειται στον βέλτιστο και δικαιότερο τρόπο με τον οποίο πρέπει να κατανέμονται οι πόροι. Είναι ένα κεντρικό σημείο που εμφανίζεται η αξία των ανοικτών και κατανοητών δεδομένων σε όλους, καθώς και η προσβασιμότητα στις διαδικασίες που προκύπτει από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Η δομημένη πληροφορία που παράγεται από ψηφιακές πλατφόρμες επιτρέπει την καλύτερη ανάλυση και την πιο ορθή ανάγνωση των προβλημάτων της πόλης από τους αυτοδιοικητικούς φορείς. Επίσης, η γνώση των προβλημάτων της πόλης επιτρέπει σε κάθε δημότη, να κατανοεί τις δημόσιες πολιτικές, που απευθύνονται σε άλλες κοινωνικές ομάδες, και να συμβάλει στη διαμόρφωσή τους.
Οι Προτάσεις μας
1. Εκπόνηση μελέτης σύγχρονης ψηφιακής στρατηγικής για τον Δήμο και διαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις τους φορείς και τους δημότες για την οριστικοποίησή της.
2. Εκπόνηση μελέτης ψηφιακής ασφάλειας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων του δήμου και των δημοτών. Δημιουργία προδιαγραφών και κωδικοποίηση νομικού πλαισίου για την χρήση τρίτων υπηρεσιών από εξωτερικούς φορείς και εταιρίες. Πλήρη διαφάνεια και δημοσιότητα όταν απαιτείται η χρήση τρίτων υπηρεσιών.
3. Εκστρατεία ενημέρωσης των φορέων της πόλης και των δημοτών για τα οφέλη, τις προοπτικές, τις αδυναμίες και τους κινδύνους των νέων-ψηφιακών τεχνολογιών στη λογική της ενδυνάμωσης της συμμετοχής σε διαβουλεύσεις και αποφάσεις και της δημιουργίας ψηφιακής κουλτούρας στην πόλη.
4. Πλατφόρμα ανοικτής πληροφόρησης για τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, OpenBudget (http://openbudgets.eu), και για την παροχή ανθρώπινων και κατανοητών δεικτών στα οικονομικά μεγέθη.
5. Δημιουργία πύλης ανοιχτής πληροφόρησης δεδομένων του δήμου για τους δημότες και συνεργασία με επιστημονικούς φορείς για την δημιουργία ανθρώπινων δεικτών.
6. Δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων για τους δημότες. Τροποποίηση των διοικητικών πρακτικών για την διαβούλευση των προτάσεων στις δομές λήψεις αποφάσεων του δήμου για την εξασφάλιση της συμμετοχής των προτάσεων των δημοτών.
7. Άνοιγμα των χώρων εκδηλώσεων του δήμου Ηλιούπολης στο διαδίκτυο με πλατφόρμες ζωντανής αναμετάδοσης των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε αυτές, ως υπηρεσία στους διοργανωτές.
8. Επέκταση των δράσεων του διαδικτύου των πραγμάτων και σε άλλους τομείς μέσα στην πόλη:
- Καθαριότητα (πράσινοι κάδοι)
- Δίκτυο αισθητήρων parking στους δρόμους της πόλης με χρήση ευρυζωνικού δικτύου 5G (ή και με την κατασκευή δικτύου LoraWan)
- Δράσεις ενεργειακής απόδοσης και αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων σε συνδυασμό με την χρήση έξυπνων αισθητήρων (μέχρι το 2021, θα μπορούσε να γίνει και χωρίς αισθητήρες)
- Αισθητήρες ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου για την συλλογή δεδομένων σε σχέση με την ποιότητα ζωής της πόλης.
9. Ανάδειξη του ελεύθερου λογισμικού στο δήμο και στους δημότες με δράσεις:
- Δημιουργία κουλτούρας προώθησης ελεύθερου λογισμικού στη λογική της εξοικονόμησης των λειτουργικών δαπανών του δήμου και την καλύτερη λειτουργικότητα.
- Αντικατάσταση ιδιόκτητου – ιδιοταγούς ελεύθερου λογισμικού με ελεύθερο λογισμικό.
- Δημιουργία σουίτας ελεύθερου λογισμικού για την κάλυψη των αναγκών της επιχειρηματικότητας στην Ηλιούπολη και ώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης
Όλα τα προηγούμενα αποσκοπούν στη διαμόρφωση ψηφιακού οικοσυστήματος για τον δήμο, τα νομικά του πρόσωπα, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για την πραγματική είσοδο του δήμου, ως σύνολο, στην ψηφιακή εποχή.
Δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους της πόλης μας, με σκοπό να συνδράμουν στη δημιουργία των θέσεων μας. Ακούμε προβληματισμούς και ιδέες και το αποτέλεσμα της συζήτησης θα είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος, το οποίο θα μας αφορά όλους.
Η συζήτηση δεν έχει κλείσει ακόμα, θα σας βρούμε στις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης μας για να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί το τελικό πρόγραμμα της παράταξής μας.
Παρακάτω μπορείτε να στέλνετε τις προτάσεις σας: