Ο πολιτισμός δεν είναι για εμάς δευτερεύον ζήτημα. Αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα πεδία, όπου διασταυρώνονται οι υλικές ανάγκες με τις αξιακές αποφάσεις. Ο πολιτισμός, και δη στην ερασιτεχνική του έκφανση, αποτελεί αναγκαίο πυλώνα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο τοπικός χαρακτήρας της πολιτιστικής διαχείρισης και πολιτικής έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή επιτρέπει τον συντονισμό των πολιτιστικών υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων, με σαφείς και συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνεται μέσω της ανταποδοτικότητας του πολιτιστικού αγαθού, της ορθολογικής χρήσης των τοπικών πόρων, του θεσμού της χορηγίας, των διαδημοτικών συνεργασιών, της επικοινωνίας μεταξύ των δήμων της Ελλάδας και ΌΧΙ μόνο.

Βασικό μέλημα είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτιστική διαχείριση, ενθαρρύνοντας και συντονίζοντας άτομα και ομάδες πληθυσμού, έτσι ώστε να εκφράζονται δημιουργικά και ελεύθερα μέσα σε ένα ελεύθερο πολιτιστικό πλαίσιο της περιοχής τους. Αυτό αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής, αλλά εξασφαλίζει συγχρόνως τον βασικό στόχο της πολιτιστικής διαχείρισης, την παροχή και κατανάλωση των πολιτιστικών αγαθών από τους πολίτες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός άσκησης τοπικής εξουσίας έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται κοντά στους πολίτες και στα καθημερινά τους προβλήματα. Έχει άμεση επαφή με τους δημότες και μπορεί βάσει προγράμματος να εξελιχθεί σε σπουδαία εστία πολιτισμού.

Είναι εντονότερη από ποτέ η ευθύνη που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χάραξη μιας συγκεκριμένης πολιτιστικής πολιτικής, που θα προσανατολίζεται στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας, επιτρέποντας την τοπική ανάπτυξη και πρόοδο.

Την τελευταία δεκαπενταετία, η Ελλάδα βιώνει μια βαθιά κρίση, όχι μόνο οικονομική που είναι και το προφανές, αλλά κρίση υπαρξιακή, κοινωνική, κρίση αξιών και ιδεών. Στην προσπάθεια να υπερβούμε τα εμπόδια και να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, τα βλέμματα θα πρέπει να στραφούν στον πολιτισμικό μας πλούτο. Μια πόλη με ανεπτυγμένο πολιτισμό διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα και εφόδια στην τοπική ανάπτυξη καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσωπική ανάπτυξη όλων των ατόμων ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας και οδηγεί σε ενίσχυση των δεξιοτήτων, της αυτοπεποίθησης και της δημιουργικότητας.

Γιατί ο συμμετοχικός πολιτισμός αποτελεί το μέσο και το αποτέλεσμα, τον σκοπό και την προϋπόθεση, το παρελθόν και το μέλλον.

Με αφετηρία τις σκέψεις αυτές, προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτιστικής δράσης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των δημοτών και όχι στις ανάγκες επικοινωνιακής προβολής της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής (όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα).

  • Εορτασμός «100 Χρόνια Ηλιούπολη». Η δημιουργία της Ηλιούπολης χρονολογείται στο 1925 και εντός της θητείας της επόμενης δημοτικής αρχής. Προτείνεται η δημιουργία ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης μας, όπου θα αναδείξει την ιστορική, πολιτική και πολιτιστική ταυτότητα της Ηλιούπολης. Άμεση συγκρότηση επιτροπής από καταξιωμένους συμπολίτες μας (ακαδημαϊκούς, ιστορικούς κλπ) για το συντονισμό των περαιτέρω δράσεων. Μέσα από το πολιτιστικό αυτό γεγονός μπορούν να αναδειχθούν τοπόσημα της Ηλιούπολης και η ιστορική τους εξέλιξη ως σήμερα.
    Συνεργασία με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Ηλιούπολης. Αξιοποίηση του υλικού που έχει ήδη συλλεχθεί, μέσω προφορικών συνεντεύξεων, από συμπολίτες που έχουν βιώσει την πόλη από τις απαρχές της.
  • ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ. Στα πλαίσια της ανάδειξης της παλαιότερης αλλά και της νεότερης ιστορίας της περιοχής όπου βρίσκεται σήμερα η Ηλιούπολη, προτείνεται η δημιουργία ενός «Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ηλιούπολης». Το «Κέντρο» αναλαμβάνει την συγκέντρωση του διάσπαρτου ιστορικού υλικού, από το 1830 (Τσιφλίκι Καρά) μέχρι την δημιουργία της Ηλιούπολης (1925), καθώς και του ιστορικού υλικού που αφορά την μετέπειτα Κοινότητα και τον Δήμο Ηλιούπολης.
    Μακέτα με την «Ηλιούπολη του τότε» και την «Ηλιούπολη του σήμερα».
    Στα πλαίσια του «Κέντρου ιστορίας και πολιτισμού» προτείνονται δημόσιες εκδηλώσεις που αφορούν τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της Ηλιούπολης (1925-2025).
  • Δημιουργία πολυχώρου στο οικόπεδο της πλατείας Παλ. Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ). Στο χώρο αυτό θα στεγάζονται: οι υπηρεσίες του πολιτιστικού κέντρου, η δημοτική βιβλιοθήκη, χώρος θεάτρου, χώρος πινακοθήκης, χώρος εκδηλώσεων, χειμερινός κινηματογράφος. Επίσης θα στεγάζονται τα εργαστήρια τέχνης του Δήμου, τα οποία πρόκειται να ενισχυθούν με νέα τμήματα όπως γλυπτικής, ψηφιδωτού κ.λπ.
  • Αξιοποίηση του κτηρίου που βρίσκεται στην συμβολή της Ηρώων Πολυτεχνείου με την Εθνάρχου Μακαρίου για τη στέγαση των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης και την ενίσχυση αυτών στην προώθηση του έργου τους (εξαιρούνται όσοι έχουν ιδιόκτητα κτήρια).
  • Αναβίωση μαθητικού φεστιβάλ. Συνεχής συνεργασία του πολιτιστικού κέντρου με τα σχολεία και ενίσχυσή τους όπως: Δωρεάν διάθεση υλικοτεχνικής υποδομής και ότι άλλη ανάγκη υπάρχει στις σχολικές κοινότητες. Δημιουργία βεστιαρίου, χώρου σκηνικών και άλλων υλικών που θα βοηθά τις κοινότητες. Χώροι παρουσίασης : σχολεία, θέατρο άλσους, άλλοι χώροι της πόλης.
  • Ετήσιο φεστιβάλ ερασιτεχνικής δημιουργίας των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης. Θα συμμετέχουν: Ομάδες θεάτρου, εργαστήρια τέχνης (ψηφιδωτού, κεραμικής ζωγραφικής, γλυπτικής κ.α.) μουσικά σύνολα, χορευτικά σχήματα. Χώροι παρουσίασης : Θέατρο άλσους, πλατείες, ελεύθεροι χώροι.
  • Δημόσιες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις από νέους καλλιτέχνες και μαθητές σχολείων, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και ανοικτές προσκλήσεις.
  • Υποστήριξη ανταλλαγών και επισκέψεων μαθητών σε άλλους δήμους εντός και εκτός Αττικής με καλλιτεχνικό πρόσημο (θέατρο, μουσική, καλών τεχνών, κινηματογράφος κλπ).
  • Φεστιβάλ ταινιών και ντοκιμαντέρ με προβολές όλο το χρόνο και εκτός κινηματογράφου και θεάτρου (σε σχολεία, ΚΑΠΗ, πάρκα) και σε συνεργασία με τους συλλόγους της πόλης.
  • Χώρος πολιτισμού «Άλσος Δημήτρης Κιντής». Στο ανοικτό θέατρο και στην παιδική χαρά να γίνουν επισκευές όπου χρειάζονται (καθίσματα θεάτρου, όργανα παιδικής χαράς και ενίσχυση αυτών). Καθαριότητα του χώρου και περιποίηση του πράσινου επίσης να ανακαινισθεί ο χώρος του αναψυκτηρίου. Να λειτουργήσει από το Δήμο ως χώρος αναψυχής και χώρος ανάπτυξης κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Δημιουργία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΏΝ φεστιβάλ ( Καλοκαίρι – Χειμώνα) και όχι ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΩΝ παραστάσεων.
  • Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Επαναφορά του καθεστώτος Ωδείου στο μουσικό εργαστήριο του Δήμου και επέκταση των δραστηριοτήτων του.
    Πραγματική στήριξη από το Δήμο. Χαμηλά δίδακτρα ώστε να συμπληρώνουν το κονδύλι που προέρχεται από το Δήμο. Ειδική μέριμνα για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργους.
  • Δημιουργία (για πρώτη φορά) ορεινών περιπατητικών διαδρομών, σε σύμπλευση με σωματεία της πόλης μας. Ανάδειξη του οικολογικού και πολιτιστικού πλούτου του Υμηττού.

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αποτελώντας το μοναδικού μουσείο στην Ηλιούπολη, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα δρώμενα του Δήμου μας. Κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να λειτουργεί αφενός ως προβολή των αγώνων της εθνικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και αφετέρου ως κοιτίδα ανάδειξης της ιστορικής μήνης της πόλης μας.

Ως ένας πολυχώρος συνάντησης όπου θα προωθείται η έρευνα, η γνώση και η εμβάθυνση της ιστορικής αλήθειας. Ένας χώρος ενημέρωσης και ανάδειξης των αξιών της δημοκρατίας, της Ειρήνης και της φιλίας των λαών.

Εντούτοις, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης είναι , δυστυχώς, απαξιωμένο από την παρούσα Δημοτική Αρχή (και παρά τις προσπάθειες του προσωπικού του). Βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία, πλήρως εγκαταλελειμμένο.

  • Διεκδικούμε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του στην πόλη, και να γίνει κοιτίδα ιστορίας και πολιτισμού, επιτελώντας τον καταστατικό του σκοπό της προβολής των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης.
  • Συντήρηση του κτιρίου και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων (πλημμυρικά φαινόμενα υπογείου, υγρασίες, μείωση του φωτισμού – ηλιασμού για προστασία εκθεμάτων, φωτισμός κτιρίου κλπ). Εγκατάσταση μικρού εργαστηρίου συντήρησης στον υπόγειο χώρο.
  • Υλοποίηση του προϋπολογισμού του Μουσείου καλύπτοντας τις ανάγκες του. Επί σειρά ετών, και με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ο προϋπολογισμός παραμένει ανεκτέλεστος).
  • Πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας (ιστορικός επιμελητής, ξεναγός, συντηρητής, αρχειοφύλακες).
  • Προγράμματα για σχολεία, κύκλοι διαλέξεων, σεμιναρίων, συνέδρια, περιοδικές εκθέσεις.
  • Να δημιουργηθούν δίκτυα συνεργασίας με αντίστοιχα μουσεία σε άλλες χώρες.
  • Η αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου να ανήκει αποκλειστικά στο μουσείο με εκδηλώσεις αντίστοιχες του περιεχομένου του.

Παράλληλα, στο Μουσείο πρέπει να στεγασθεί το Αρχείο της Ηλιούπολης.

  1. Να συντηρηθεί, αναδειχθεί και εκτεθεί το ευρισκόμενο μέσα σε ερμάρια του υγρού υπογείου Αρχείο της Πόλης.
  2. Να υπάρχει δυνατότητα επιστημονικής μελέτης και σύνδεσης με το ιστορικό υλικό της Ομάδας Προφορικής ιστορίας.
  3. Να αξιοποιηθεί το υλικό μελέτης για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων καθώς και των τοπόσημων – μνημείων της πόλης.
  4. Να αξιοποιηθεί και προβληθεί το αρχείο στον εορτασμό των 100 χρόνων της Ηλιούπολης, ο οποίος θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την μελέτη της μακράς ιστορικής διαδρομής της Ηλιούπολης, αρχόμενη από την αρχαιότητα.