Θοδωρής Παπαδάτος – Επικεφαλής της “Ηλίου-ΠΟΛΙΣ, Ανθρώπινη Πόλη” και Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

O Θοδωρής Παπαδάτος γεννήθηκε το 1990 στην Ηλιούπολη. Είναι Δικηγόρος Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μαθητικές του σπουδές στο 5ο Ενιαίο Λύκειο Ηλιούπολης, ενώ είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέρος των προπτυχιακών του σπουδών έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας (Paul Cézanne Aix-Marseille III). Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στο δημόσιο και ευρωπαϊκό δίκαιο από τις νομικές σχολές του Πανεπιστημίου του Παρισιού (Paris II Panthéon-Assas) και της Οξφόρδης (University of Oxford), ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Στο παρελθόν εργάστηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως εμπειρογνώμων σε θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.

Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, δραστηριοποιήθηκε ενεργά, μέσω της Αριστερής Ενότητας, στο φοιτητικό σύλλογο της Νομικής Αθηνών, συμμετέχοντας σε όλες τις κινηματικές διαδικασίες της γενιάς του.

Παράλληλα, από νεαρή ηλικία ασχολείται με τα κοινά της Ηλιούπολης, πιστεύοντας ειλικρινά στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ως αναγκαία προϋπόθεση για τη διαχείριση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και την άρθρωση της τοπικής δημοκρατίας. Γνωρίζει εις βάθος όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινωνία της Ηλιούπολης τα τελευταία χρόνια, συνδυάζοντας την κινηματική δράση με τη θεσμική εκπροσώπηση, σε σύμπλευση με κινήσεις πολιτών και ιστορικά αυτοδιοικητικά στελέχη της πόλης. Συμμετείχε στο νομικό αγώνα για την κατεδάφιση του παράνομου κτίσματος στον Προφήτη Ηλία, ενώ πρωτοστάτησε στα επίκαιρα ζητήματα για την προστασία του Υμηττού (ΚΥΤ, Νεκροταφείο). Ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, συμβάλλοντας στο να αναδεχθεί το ζήτημα ως πρωτεύον για την πόλη.

Ως Δικηγόρος, έχει χειριστεί πληθώρα μεγάλων υποθέσεων εκπροσωπώντας δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κυρίως σε ζητήματα ενέργειας, δημοσίων συμβάσεων και εν γένει έργων υποδομής. Υπό την ιδιότητα αυτή, έχει συνδράμει τόσο την Ελληνική Δημοκρατία όσο και την Επιτροπή της ΕΕ. Αρθρογραφεί τακτικά στον επιστημονικό τύπο και συμμετέχει σε συναφή συνέδρια. Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη