Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, η Δημοτική Κίνηση «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη», διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι Δωσίλογοι».

Με το συγγραφέα συνομίλησε ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος ΔΣ των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης Θοδωρής Παπαδάτος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αξία τέτοιων εκδηλώσεων σε επίπεδο γειτονιάς.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μορφές που έλαβε η συνεργασία με τον κατακτητή, κατά τα χρόνια της Κατοχής· πολιτική, οικονομική και ένοπλη, όπως το φαινόμενο αυτό εκδηλώθηκε στην Αττική.  Ένα θέμα ταμπού, που το έχει σκεπάσει η σιωπή.

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι το βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη έρχεται να καλύψει αυτό το σημαντικό κενό της συγκεκριμένης περιόδου στη χώρα μας. Να μας θυμίσει πως τίποτα, έστω και εάν το απωθούμε, δεν μπορεί να σβηστεί από τις Δέλτους της Ιστορίας. Όλα μένουν καταγεγραμμένα και «έτοιμα να ανασυρθούν για χρήση».