Η «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί κατάφωρη καταστρατήγηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Πρόκειται για μια τακτική που ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς. Τα όποια νομικά τεχνάσματα οδηγούν σε πλήρη απαξίωση θεμελιωδών διατάξεων, μακριά από οποιαδήποτε συναινετική διαδικασία. Τίθενται, έτσι, ζητήματα δημοκρατίας, με αποτέλεσμα ο δημόσιος διάλογος να υποβαθμίζεται. Πρόκειται για εκδήλωση ενός ευρύτερου φαινομένου, όπου βασικά δικαιώματα παρακάμπτονται στο όνομα μιας τάχα εξέλιξης.

Περαιτέρω, τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ θα επιχορηγούνται από τον ήδη μειωμένο κρατικό προϋπολογισμό, με σαφείς συνέπειες για το μέλλον των δημοσίων ΑΕΙ. Ακόμη, θα έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την έρευνα απορροφώντας αναγκαία κονδύλια που προορίζονται για τα δημόσια ΑΕΙ. Με άλλα λόγια, ιδιωτικές επιχειρήσεις θα επιδοτούνται έμμεσα από δημόσιους πόρους, τις οποίες, όμως, θα καλούμαστε να πληρώσουμε ξανά μέσω των σχετικών διδάκτρων.

Πρόκειται για μια ολέθρια πολιτική επιλογή που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων και την όξυνση των ανισοτήτων. Τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε «επαγγελματικές σχολές», οι οποίες όχι μόνο δεν προάγουν την κοινωνική κινητικότητα, αλλά την εγκλωβίζουν.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο υποβαθμίζει και την ίδια την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η μόρφωση υποκαθίσταται από την κατάρτιση, το άνοιγμα στην Κοινωνία επικαθορίζεται από τις απαιτήσεις των αγορών, η ακαδημαϊκή αναγνώριση του κόπου και της πρωτοτυπίας της έρευνας παραμερίζει ενώπιον της θετικής αξιολόγησης που βελτιώνει την χρηματοδότηση.

Είναι σαφές πως ο αγώνας που δίνουν σήμερα οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δημοσίων ΑΕΙ είναι για το μέλλον των επόμενων γενεών.

Ως εκ τούτου, η Δημοτική μας Κίνηση τάσσεται αντίθετη στο εν λόγω νομοσχέδιο και θεωρεί αυτονόητη τη στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Με αλληλεγγύη στο φοιτητικό κίνημα και πλήρη σεβασμό στις συλλογικές του διαδικασίες θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης των κινητοποιήσεων εκ μέρους του Υπουργείου.

Τέλος, δηλώνουμε πως τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε σχετικό Ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. Η υπεράσπιση βασικών κοινωνικών αγαθών είναι υποχρέωσή μας.