Όπως κάθε χρόνο, και αυτό το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Δ. Κιντής» της πόλης μας πολιτιστικό φεστιβάλ, με διάφορες (αρκετά γνωστές και εμπορικές, απ’ ό,τι φαίνεται) θεατρικές παραστάσεις.

Η Δημοτική Αρχή, εντούτοις, αποφάσισε να παραχωρήσει το Δημοτικό Θέατρο για 25 παραστάσεις έναντι μόλις 8.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Πρόκειται για μια απόφαση που κάνεις θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως ιλαρή, αν δεν ήταν πραγματικά επιζήμια για τους δημότες. Όποιος γνωρίζει, έστω και ελάχιστα, τον χώρο των θεατρικών παραγωγών αντιλαμβάνεται αμέσως. Εξ ου και, τεκμηριωμένα και με στοιχεία, όχι μόνο την καταψηφίσαμε, αλλά αντιδράσαμε και έντονα.

  • Είναι, άραγε, δυνατόν ένα ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 1.200 θέσεων να παραχωρείται/μισθώνεται έναντι 8.500 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για 25 παραστάσεις; Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν να παραχωρείται για 340 ευρώ ανά παράσταση; Τυχερός ο μισθωτής που με λιγότερα από 16 εισιτήρια θα μπορεί να καλύψει το μίσθωμα.
  • Είναι, μήπως, τυχαίο που η σχετική ανάθεση έγινε κατ’ εξαίρεση της ανοιχτής πλειοδοτικής διαδικασίας που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο; Χωρίς καμία απολύτως έρευνα της σχετικής αγοράς; Πώς θα μπορούσε, διαφορετικά, όταν ένα μικρό θέατρο περίπου 50 θέσεων μισθώνεται τουλάχιστον 250 ευρώ το βράδυ; Τόσο καλή, εκτίμησε η Δημοτική Αρχή πως ήταν η προσφορά της μισθώτριας εταιρείας, που κρίθηκε ότι τέτοιες “χρονοβόρες” διαδικασίες παρέλκουν.
  • Είναι, μήπως, τυχαίο που η μισθώτρια εταιρεία έχει δικαίωμα υπομίσθωσης του θεάτρου σε τρίτους, δίχως κανέναν απολύτως έλεγχο από το Δήμο;
  • Μήπως, τελικά, είναι τυχαίο ότι η παραχώρηση έγινε σε εταιρεία, ιδιοκτήτης της οποίας είναι πρώην υποψήφιος με την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» (και συνυποψήφιος του Δημάρχου) στις δημοτικές εκλογές 2014 και 2019;

Μπορεί, βέβαια, όλα αυτά να είναι πράγματι τυχαία.

Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, ο έλεγχος της διοικητικής δράσης, με σκοπό την καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, είναι απαραίτητος. Γιατί η διαφάνεια αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για τον εκδημοκρατισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.