Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης Θοδωρής Παπαδάτος, μαζί με Υποψήφιους Δημοτικούς Σύμβουλους και μέλη της Δημοτικής μας Κίνησης, παρευρέθηκε στην Εκδήλωση προς τιμή της Ηρούς Κωνσταντοπούλου τιμώντας τη μνήμη της και τον αγώνα της. Σύμβολο της Αντίστασης, της αυταπάρνησης, της γενναιότητας και του αγώνα για ελευθερία.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του, η  ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου ήταν 17 χρόνων όταν στάθηκε στον τοίχο της Καισαριανής, μαζί με ακόμη 49 αγωνιστές, στις 5 Σεπτέμβρη του 1944, απέναντι από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ανέβηκε έτσι, στα 17 της χρόνια, στα ανώτερα επίπεδα ηθικής του ανθρώπου. Η Ηρώ δεν αγωνίστηκε για τον εαυτό της. Αγωνίστηκε για τους άλλους, πέφτοντας για την ελευθερία 37 μέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας.

Η Ηρώ, έτσι, πέρασε στην ιστορική κληρονομιά του λαού μας. Με τους αγώνες και τη θυσία της αποτέλεσε φωτεινό παράδειγμα για τους νέους αλλά και όλους τους Έλληνες της εποχής της στον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια, για μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε πως η πόλη μας έχει την τύχη να φιλοξενεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης το πιάνο και το πορτραίτο της Ηρούς Κωνσταντοπούλου. Δωρεά από τη μητέρα της.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς θεωρούμε πως ο Δήμος Ηλιούπολης πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αναδειχθεί αυτός ο πλούτος ακόμα παραπάνω. Με δράσεις και εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, και προβολή της κινηματογραφική ταινίας “17 σφαίρες για έναν άγγελο” κάθε 5 Σεπτέμβρη. Έτσι, αποτιούμε πραγματικά φόρο τιμής, αλλά κάνουμε και τους νέους ανθρώπους κοινωνούς στον αξιακό κώδικα που ο αγώνας της Ηρούς σηματοδοτεί.

Αθάνατη, λοιπόν, η Ηρώ Κωνσταντοπούλου και χρέος δικό μας να διηγηθούμε στους νεότερους, το μεγαλείο της ψυχής αυτής της μαθήτριας, να περιγράψουμε στα παιδιά μας, πως είναι να ζεις για τους άλλους, να βάζεις το συλλογικό πάνω από το προσωπικό, να αγωνίζεσαι για το εμείς και όχι για το εγώ.

Σύντομη η ζωή της αλλά μεγάλη.

Βίντεο από την εκδήλωση

Ομιλία Θοδωρή Παπαδάτου

Κατάθεση Στεφάνου

Τραγούδια

Φωτογραφίες από την εκδήλωση