Η ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη είναι μια δημοτική παράταξη γνήσια αυτοδιοικητική, συμμετοχική και ανοιχτή στα κοινωνικά κινήματα, έχοντας στέρεα σύνδεση με αυτά, και η οποία ταυτόχρονα παρεμβαίνει τεκμηριωμένα στα όργανα του Δήμου, πρωτοπορώντας και διαμορφώνοντας θέσεις και απόψεις στην τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης. Εκφράζει και συμπορεύεται με τις κινήσεις πολιτών και τις διαφόρου είδους κοινωνικές οργανώσεις.

 • Φιλοδοξούμε να φέρουμε μια νέα αντίληψη στα αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλης. Συνδυάζουμε το θεσμικό, συγκροτημένο και τεκμηριωμένο λόγο στα όργανα του Δήμου με την κινηματική δράση, για μια Δημοτική αρχή πρωτοπόρα, με στήριξη στην τοπική κοινωνία και όχι ουραγό των εξελίξεων.
 • Θέλουμε ένα Δήμο που νοιάζεται για τον πολίτη με διαφάνεια, μακριά από την εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν συνηθίσει να κινούνται στο σκοτάδι.
 • Ένα Δήμο ασπίδα των κοινωνικά αδυνάμων, στο πλευρό των πολιτών, απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα.
 • Ένα Δήμο ανάχωμα στη τσιμεντοποίηση και στην εκχώρηση δημόσιων δομών, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
 • Ένα Δήμο που προωθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμο και δίκαιο.
 • Ένα Δήμο που αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητες των πολιτών και των νέων ανθρώπων.
 • Ένα Δήμο που σχεδιάζει δημοκρατικά, συμμετοχικά, μακροπρόθεσμα, με σεβασμό στις παραδόσεις και το περιβάλλον. Με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ανθρωπιά και σεβασμό στους πολίτες και την Ηλιούπολη.
 • Ένα Δήμο που γίνεται ξανά πρωταγωνιστής στις αξίες της Ειρήνης και της Μη Βίας, με εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες, δράσεις αλληλεγγύης, δημιουργίας και συμφιλίωσης.
 • Ένα Δήμο που αναδεικνύεται έμπρακτο μέλος της κίνησης «Δήμαρχοι για την Ειρήνη» και αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ως επίσημος εκπρόσωπος για την Ελλάδα.
 • Ένα Δήμο που δρα τοπικά και υπερ-τοπικά, με συνεργασίες και ανταλλαγές καλών πρακτικών με άλλους Δήμους στην Ελλάδα, την Ευρώπη και Διεθνώς, που προωθούν την ισότιμη συμμετοχή και υποστήριξη όλων των δημοτών και κατοίκων.
 • Είμαστε απέναντι σ’ αυτούς που μας έφεραν ως εδώ, είτε φέρουν κομματική σφραγίδα είτε δηλώνουν «ακομμάτιστοι». Για να σαρωθεί το φαύλο πελατειακό σύστημα που μέχρι σήμερα έχει το πάνω χέρι στην Ηλιούπολη, αλλά και το παλιό και φθαρμένο σύστημα διάφορων «παραγόντων».

Η πόλη μας, η Ηλιούπολη, έχει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες και χαρακτηριστικά για να γίνει μια πόλη σύγχρονη, πολιτισμένη, οικολογική και ανθρώπινη, που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Σήμερα, όμως, φαίνεται, δυστυχώς, πλήρως εγκαταλελειμμένη στην τύχη της, μια πόλη απαξιωμένη και γερασμένη που έχει μείνει στάσιμη και προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ως ουραγός και όχι ως πρωταγωνιστής. Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει επιτελέσει έργο μόνο στο επίπεδο του εντυπωσιασμού και των μεμονωμένων αποσπασματικών παρεμβάσεων που εν τέλει συμβάλλουν μόνο στη διαιώνιση των προβλημάτων της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα της Δημοτικής μας Κίνησης έχει συλλογικό, προοδευτικό και ριζοσπαστικό πρόσημο. Δεν είναι στατικό, αλλά αποτελεί μία συνεχή, ανοιχτή, δυναμική και διαδραστική διαδικασία. Δομούμε μια αυτοδιοικητική ατζέντα για το Δήμο μας. Μια ατζέντα η οποία θα μπορεί να συγκεράσει τη θεσμική εκπροσώπηση και τον τεκμηριωμένο λόγο με την κινηματική δράση, καθώς αυτά τα δύο δεν είναι αντίρροπα στοιχεία αλλά στην πραγματικότητα αλληλένδετα.

Είμαστε μια Δημοτική Κίνηση η οποία φιλοδοξεί να εκφράσει τους προοδευτικούς πολίτες της Ηλιούπολης και που λειτουργεί ανοιχτά και δημοκρατικά με ενεργό συμμετοχή όλων μας στα στάδια λήψης αποφάσεων. Χωρίς προσωποπαγή χαρακτηριστικά. Και αυτό φιλοδοξούμε να πράξουμε και ως εν δυνάμει Διοίκηση. Μακριά από Δημαρχοκεντρικά Μοντέλα, οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται μέσω γνήσιων δημοκρατικών διαδικασιών, σε διάλογο και άρρηκτη σύνδεση με την κοινωνία. Όπου ο Δήμαρχος θα είναι μόνο ο προϊστάμενος του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου, ενώ το όργανο λήψης κεντρικών στρατηγικών αποφάσεων θα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς αυτό βέβαια να μπορεί να υποκαθίσταται από Επιτροπές που λειτουργούν εν τέλει ανταγωνιστικά προς τη λαϊκή βούληση (όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα), από κοινού με την καθιέρωση θεσμών ουσιαστικής κοινωνικής συμμετοχής στα δρώμενα.