Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Γραμματεία Δευτέρας 23/4/2018

Γραμματεία Δευτέρας 23/4/2018 στις 20:30 στα γραφεία της Κίνησης με θέματα:

  1. Θέσεις Επιτροπής Πολιτισμού
  2. Αποτέφρωση

Από το συντονιστικό.

«ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Ο  πολιτισμός  δεν είναι για μας δευτερεύον  ζήτημα ούτε περιττή πολυτέλεια· είναι ένα από τα κρισιμότερα πεδία της συλλογικής ύπαρξης, εκεί όπου διασταυρώνονται οι υλικές  ανάγκες με τις αξιακές αποφάσεις και το καλλιτεχνικό αισθητήριο ενός λαού και απ’ όπου εξαρτάται αποφασιστικά η ποιότητα της ζωής του. Εκεί διαμορφώνονται επίσης η στάση των ανθρώπων απέναντι στη φύση, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες, όπως άλλωστε και ο σεβασμός σε άλλους λαούς με διαφορετική παράδοση, ιστορία και κουλτούρα.

      Επειδή «δημιουργώ» σήμαινε πάντα «διαταράσσω την τάξη του κόσμου, σπάω στερεότυπα της γλώσσας της αναπαράστασης και της αρμονίας, ανοίγω μια ρωγμή μέσα στο  κορεσμένο από βεβαιότητες σύμπαν», η κίνησή μας, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα όλων  όσων εκτέθηκαν παραπάνω, προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτιστικής δράσης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των δημοτών και όχι στις ανάγκες επικοινωνιακής προβολής του εκάστοτε δημάρχου.

        Παράδειγμα αυτού του διαφορετικού μοντέλου πολιτιστικής δράσης, αποτελούν τα 4 χρόνια  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  της Δημοτικής μας Κίνησης, που έγιναν θεσμός, στα οποία παρουσιάστηκαν:

24 θεατρικές παραστάσεις, 9 εκθέσεις εικαστικών, 11 προβολές ταινιών, 9 παρουσιάσεις βιβλίων, 6 διαλέξεις-συζητήσεις, 10 συναυλίες, 1 ξενάγηση, 1 εκδρομή και 3 εργαστήρια-σεμινάρια,

αναδεικνύοντας έτσι τη δημιουργία πολυχώρου και δικτύου αλληλεγγύης στα γραφεία της Δημοτικής Κίνησης, προβληματίζοντας όμως και τους πολίτες για την τραγική έλλειψη χώρων δημιουργίας στην πόλη.

          Επίσης, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων, οι ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, στις οποίες παρουσιάστηκαν ποικίλα  είδη  μουσικής (κλασική, ροκ, έντεχνη ελληνική).

 

Η φιλοσοφία που μας διακατέχει είναι ότι ο πολιτισμός είναι παιδεία και  αλληλεγγύη και η αλληλεγγύη είναι πολιτισμός και παιδεία.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

·         Δημιουργία Πολιτιστικού Πολύκεντρου στο οικόπεδο της Πλατείας Παλαιών Πατρών Γερμανού (Πλατεία ΙΚΑ)

Στον χώρο αυτό θα στεγασθούν οι υπηρεσίες του Πολιτιστικού Κέντρου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα Εργαστήρια Τέχνης (τα οποία πρέπει να ενισχυθούν και με νέα Εργαστήρια, όπως Γλυπτικής, Ψηφιδωτού κτλ.), χειμερινός κινηματογράφος, θέατρο, Πινακοθήκη και αίθουσες για διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

·         Αναβίωση του Μαθητικού Φεστιβάλ

Συνεχής συνεργασία του Πολιτιστικού Κέντρου με τα σχολεία και ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους, των υποδομών τους και του τεχνικού τους εξοπλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργία βεστιαρίου και χώρου για αποθήκευση σκηνικών και άλλων υλικών.

Χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ: Σχολεία, Θέατρο Δημοτικού Άλσους, άλλοι χώροι.

·         Δημιουργία ετήσιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Δημιουργίας των πολιτιστικών συλλόγων και των άλλων φορέων της πόλης (Ως Δημοτική Κίνηση το έχουμε ήδη πραγματοποιήσει στο 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων της πόλης)

Στο Φεστιβάλ αυτό θα συμμετέχουν ομάδες θεάτρου, μουσικά σύνολα, χορευτικά   σχήματα, εργαστήρια τέχνης (ψηφιδωτού, κεραμικής, ζωγραφικής, γλυπτικής κτλ.) και άλλες ομάδες καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Χώροι διεξαγωγής του Φεστιβάλ: Θέατρο Δημοτικού Άλσους, πλατείες, ελεύθεροι χώροι.

·        Δημοτικό Άλσος «Δημήτρης Κιντής» - Αναψυκτήριο

Πρώτο μέλημα η καθαριότητα του χώρου και η περιποίηση του πράσινου. Να γίνουν επισκευές και βελτιώσεις στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο και στην  Παιδική Χαρά. Αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Αναψυκτήριου από τον Δήμο ως χώρου αναψυχής και ανάπτυξης κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

·        Δημοτικό Ωδείο της πόλης

Χαμηλά δίδακτρα ώστε να συμπληρώνουν το σχετικό κονδύλι που θα προέρχεται από τον Δήμο για τον σκοπό αυτό. Ιδιαίτερα να γίνει ειδική μέριμνα για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανέργους. Το Δημοτικό  Ωδείο θα πρέπει να είναι ανοικτό  σε μουσικές εκδηλώσεις, όπως αυτές που πρώτη η Δημοτική μας Κίνηση, το 2017, διοργάνωσε σε αυτό.

·        Ενίσχυση του προσωπικού του Πολιτιστικού Κέντρου

Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του προσωπικού του Πολιτιστικού Κέντρου λόγω των πολλαπλών τομέων που καλύπτει η δράση του.

·        Ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και του περιβάλλοντος χώρου της

Επαναλειτουργία  από τον Δήμο - μετά τη θετική έκβαση του αγώνα για τη Δημόσια Περιουσία - του ιστορικού χειμερινού κινηματογράφου της πόλης  CINE ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΣ.

Αισθητική ανάπλαση και ενίσχυση του πράσινου του θερινού Δημοτικού Κινηματογράφου «Μελίνα Μερκούρη».

Εκπόνηση μελέτης για την αναμόρφωση ολόκληρου του χώρου που καλύπτουν η Κεντρική Πλατεία, ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος «Μελίνα Μερκούρη», ο χειμερινός κινηματογράφος «CineΗλιούπολις» (τώρα supermarket) και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Με την πρότασή μας αυτή αποδεικνύεται έμπρακτα η δυναμική σχέση πολιτισμού  και περιβάλλοντος.

·        Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

 

Να αναβαθμιστεί η λειτουργία του και να αναπτυχθούν τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Να στεγαστεί σε αυτό και το Αρχείο της πόλης, ώστε ο χώρος να γίνει «κύτταρο μνήμης της πόλης».

Να ενισχυθεί το προσωπικό του Μουσείου ώστε να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας της Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, όπου πραγματοποιούνται οι διάφορες εκδηλώσεις.

 Να δημιουργηθεί Όμιλος Φίλων του Μουσείου, που θα βοηθήσει στην περαιτέρω προβολή και ανάπτυξη του (π.χ. αδελφοποίηση με άλλα μουσεία Εθνικής Αντίστασης).

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΙΔΗΣ

ΛΟΥΛΑ ΧΑΡΑΤΣΗ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΡΟΤΣΑΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΝΗΣ

ΘΕΑΝΩ ΔΗΜΑ

ΚΛΕΙΩ ΚΟΛΙΝΙΑΤΗ

Τα νεότερα...
Πρόσφατες εκδηλώσεις...